Waarom sneeuwkettingen een must zijn op wintersport

Vergeet bij het inpakken voor je wintersportreis niet je sneeuwkettingen mee te nemen! Hoewel je misschien denkt dat je ze niet nodig hebt, kunnen ze levensreddend zijn als je vast komt te zitten in de sneeuw. Hier lees je waarom je altijd een set sneeuwkettingen bij je moet hebben als je naar een wintersportbestemming reist.

Een life saver

Hoewel sneeuwkettingen misschien een gedoe lijken, kunnen ze letterlijk levens redden. Wanneer je jezelf in een situatie bevindt waarin je sneeuwkettingen moet gebruiken, ben je blij dat je een set kettingen in je auto hebt gelegd. Zelfs wanneer je regelmatig op wintersport gaat en ze nog nooit nodig hebt gehad is het goed voor je gemoedsrust om sneeuwkettingen bij je te hebben. In meerdere landen en/of plekken in Europa is het overigens ook gewoon verplicht om sneeuwkettingen bij je te hebben. Voordat je vertrekt naar je wintersportbestemming is het verstandig om dit voor de zekerheid te checken.

Betere tractie

Een van de belangrijkste functies van sneeuwkettingen is dat ze zorgen voor een betere tractie voor je auto, wat handig kan zijn bij het rijden op gladde wegen. Ze grijpen zich vast aan de banden en zorgen voor extra tractie en stabiliteit, zodat je niet bang hoeft te zijn dat je over het ijs glijdt of vast komt te zitten in de sneeuw.

In gebieden waar het met regelmaat sneeuwt zoals hooggebergten kun je wel eens verrast worden door een sneeuwstorm waardoor je alsnog vast kom te zitten in de sneeuw. Sneeuwkettingen bieden hier ook een uitkomst. Door de verbeterde tractie is het gemakkelijker om jezelf vrij te krijgen uit de sneeuw wanneer je toch per ongeluk bent vast komen te zitten.

white suv on snow covered field during daytime

Ze zijn gemakkelijk te gebruiken

In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, zijn sneeuwkettingen eigenlijk heel gemakkelijk te gebruiken. De meeste sets worden geleverd met duidelijke instructies over hoe ze moeten worden aangebracht. Binnen slechts een paar minuten heb je een set sneeuwkettingen geïnstalleerd op de wielen van je auto. En als je ooit in een situatie komt waarin je ze moet gebruiken, is er geen reden tot paniek: volg gewoon de instructies en je bent zo weer op weg.

Ze zijn niet duur

Een ander veel voorkomende misvatting over sneeuwkettingen is dat ze duur zijn. Setjes sneeuwkettingen zijn al verkrijgbaar vanaf 50 euro, wat een kleine prijs is voor gemoedsrust tijdens het reizen in winterse omstandigheden. Bovendien gebruik je ze over het algemeen niet zo vaak als Nederlander waardoor ze lang meegaan. Zeker bij goed onderhoud gaan sneeuwkettingen jarenlang mee.

Andere berichten uit deze categorie

Wees je bewust van de waarde van een gouden netwerk

Lees dit artikel

Tips voor sporten in het buitenland

Lees dit artikel

Van kantoor tot thuis: iedereen geniet van Windows Solitaire

Lees dit artikel