Waarom het luisteren naar je gevoel altijd voor minder stress en angstklacht zorgt

Ken je dat gevoel? Dat je na een drukke dag een vol hoofd hebt? Je hebt last van angstige gedachten en je lichaam voelt gestrest en gespannen aan. Grote kans dat je dan de hele dag last hebt gehad van sluimerende stress, maar je hier niet bewust van was. Dit komt omdat je op dat moment niet bewust was van je gevoel en daardoor onbewust over je grenzen heen ging.

Luisteren naar je gevoel zorgt altijd voor minder stress

Veel mensen zijn zich niet bewust van de onbewuste stress die ze ervaren. Ze denken vaak dat dit nou eenmaal ‘erbij hoort’. Maar dit is misschien wel de slechtste overtuiging die je kunt hebben. Deze overtuiging zorgt er namelijk voor dat je elke keer over je eigen grenzen heen gaat omdat je denkt dat dat normaal is.

Maar hoe zou het zijn als je ook een leven kunt leven waarbij je niet elke dag kapot bent? Een leven waarbij je wel relaxt door het leven kan gaan zonder dat je last hebt van angstige gedachten en veel stress? Het is echt mogelijk, als je luistert naar je gevoel.

Het kan verstandig zijn om een stresscoach in te schakelen die jou hierbij kan helpen en begeleiden.

Waarom zorgt het luisteren naar je gevoel voor minder stress?

Er zijn vele redenen waarom het luisteren naar je gevoel je stresslevel kan verminderen.

  • Ten eerste helpt het om beter te kunnen begrijpen wat je echt wilt en wat elke moment van je vraagt. Als je namelijk weet wat je nodig hebt in elk moment, zul je ook altijd de keuzes maken die ervoor zorgen dat jij de dingen doet die goed zijn voor jou. Merk je bijvoorbeeld dat je moe bent? Dan kun je daar naar luisteren door uit te rusten.
  • Daarnaast helpt het luisteren naar je gevoel ook om je emoties beter te begrijpen. Zodra je duidelijker aanvoelt dat je hoog in je emoties ziet en je een ‘vol hoofd’ hebt zul je eerder een stapje terugnemen waardoor je waar meer kunt ontspannen.
  • Ook helpt het luisteren naar je gevoel dat je beter in staat bent om het leven te accepteren zoals het is. Vaak als we ons verzetten tegen het leven en willen dat het anders is, dan zullen we alleen maar meer stress ervaren en dat zorgt er op de lange termijn voor dat we ons steeds slechter gaan voelen.
  • Tot slot helpt het om je meer te verbinden met jezelf en anderen. Dit kan vervolgens bijdragen aan een goed gevoel en innerlijke rust (en dus minder stress).

En minder stress zorgt uiteindelijk voor minder angst

En als je uiteindelijk minder stress ervaart, dan zal je hoofd ook minder vol zitten aan het eind van de avond. Het voordeel hiervan is weer dat je minder last krijgt van angstklachten omdat je brein minder stressvolle prikkels hoeft te verwerken en daardoor relatief rustiger kan blijven.

En zo is de cirkel weer rond en ben jij rustiger!

Andere berichten uit deze categorie

Heb jij last van kalknagels? Wij geven jou 5 tips

Lees dit artikel

Last van schimmel of het plafond? Zo verwijdert u het!

Lees dit artikel

Tips voor sporten in het buitenland

Lees dit artikel