Voorbereiding van je vliegvakantie

Heb je een vliegvakantie geboekt? Dan begint naast de voorpret ook de voorbereiding voor je vakantie. Of je nu een all inclusive vakantie naar Ibiza gaat, een hostel in Lissabon hebt geboekt, of gaat backpacken in Thailand, je zult je altijd moeten voorbereiden op je vliegvakantie.

Reisdocumenten

Met je paspoort kun je naar alle landen ter wereld reizen en met je identiteitskaart naar een deel van de landen.

Reizen met een Nederlandse identiteitskaart

Met een identiteitskaart kun je reizen naar alle landen binnen de EU en ook naar enkele andere landen zoals Turkije en Zwitserland. Let op: Het Verenigd Koninkrijk is geen EU meer, dus je kunt niet naar bijvoorbeeld Engeland reizen met je identiteitskaart. Je hebt dan een paspoort nodig.

Reizen met een paspoort

Met je paspoort kun je naar alle landen reizen. Ook naar de landen waarnaartoe je met een identiteitsbewijs kunt reizen.

Paspoort in goede staat

Let er op dat je paspoort helemaal heel is, zonder scheuren. Op diverse bestemmingen, zoals Bali, zijn ze bijvoorbeeld erg streng en kunnen ze je gewoon terugsturen als je een klein scheurtje in je paspoort hebt.

Stempels en visums in je paspoort

Reis je veel en vaak? Kijk dan ook na of er nog lege pagina’s zijn in je paspoort voor een stempel of visum. Als je geen lege pagina’s meer hebt, moet je een nieuw paspoort aanvragen. Ook is het goed om te checken of je reist naar een land dat in conflict is met een land waar je bent geweest. Als je bijvoorbeeld naar Iran reist, mag je paspoort geen visum bevatten van Israël. Je kunt dan een tweede paspoort aanvragen bij je gemeente.

Medische voorbereiding van je vliegvakantie

Je ontkomt er niet aan: voor sommige bestemmingen heb je vaccinaties nodig. Ook zijn er dingen waar je op moet letten als je medicatie gebruikt.

Vaccinaties voor je vakantie

Veel mensen weten dat je voor veel reizen een vaccinatie tegen het coronavirus nodig hebt. Echter zijn ook andere vaccinaties voor bepaalde bestemmingen verplicht of worden ze sterk aanbevolen. Voor Turkije bijvoorbeeld worden Hepatitus A en DTP aangeraden. Maar er zijn ook landen waarvoor de Meningokokkenvaccinatie verplicht is. Zorg dat je een vaccinatiebewijs meeneemt, bijvoorbeeld het bekende ‘gele boekje’. De GGD kan je adviseren over reisvaccinaties.

Medicijnen mee op vakantie

Gebruik je medicijnen? Dan neem je die natuurlijk ook mee op vakantie. Ga vooraf naar de apotheek om een medisch paspoort aan te vragen of om een ander bewijs te laten printen met de medicatie die je gebruikt. Zorg dat deze wel in het Engels is.

Stop alle medicijnen altijd in je handbagage. Als je koffer dan onverhoopt niet meekomt met de vlucht, heb je in elk geval je medicijnen bij je.

Reisadviezen vliegvakanties

Check voordat je op vakantie gaat altijd even het actuele reisadvies van de overheid. Hierin staat bijvoorbeeld in welke gebieden gevaarlijker zijn om naartoe te gaan. Ook dingen in als kledingvoorschriften en andere dingen die je echt moet weten. Als je binnen Europa vliegt, kom je waarschijnlijk weinig bijzonders tegen. Voor bestemmingen buiten Europa is het echt aan te raden om het reisadvies te checken en natuurlijk op te volgen.

Andere berichten uit deze categorie

Tips voor sporten in het buitenland

Lees dit artikel

Het gebruik van mistlampen – wanneer en hoe te gebruiken?

Lees dit artikel

Waarom een militaire zaklamp een essentieel hulpmiddel is voor outdoor avonturiers

Lees dit artikel