Type verwarmingssysteem
Het type verwarmingssysteem in je woning heeft invloed op het vermogen dat nodig is om de kamer te verwarmen. Vloerverwarming is bijvoorbeeld zeer efficiënt omdat het verwarmt vanaf de grond. Dit betekent dat er minder warmte verloren gaat via muren en plafonds. Een elektrisch kacheltje voor op kantoor heeft netto meer energie nodig om de complete ruimte te verwarmen.
Type woning
Het type woning doet ook een duit in het zakje als het gaat om benodigd vermogen om een ruimte te verwarmen. Een (half) vrijstaande woning verbruikt over het algemeen meer stroom voor de verwarming aangezien warmte via meerdere muren kan ontsnappen. Een rijtjeshuis of appartement verbruikt minder stroom aangezien warmte minder via de zijmuren ontsnapt. Daarbij is het ook een verschil of het gaat om een oud of nieuwbouw huis, dit hangt vast me de isolatie van de woning.
De isolatie
De laatste factor waarmee we rekening houden is isolatie. Een goed geïsoleerde kamer heeft minder vermogen nodig om te verwarmen, omdat er minder warmte ontsnapt via de muren en het plafond. Als je niet zeker weet of je huis goed geïsoleerd is, is het een goed idee om een energie-audit te laten uitvoeren. Zo weet je waar je in huis de warmte verliest en welke veranderingen je kunt aanbrengen om de isolatiewaarde te verbeteren. Door verbeterde isolatie heb je vervolgens minder vermogen nodig om de kamer warm te stoken.
Radiator capaciteit berekenen
Met bovenstaande factoren in je achterhoofd kun je de capaciteit (wattage) berekenen voor ruimtes in je woning waar je nieuwe radiatoren wil plaatsen. Bij de capaciteitberekening kijken ze naar de afmetingen van de ruimte, het doel van een kamer en de omstandigheden van het huis. Wil je snel een indicatie hebben van jouw ruimte? Ga op zoek naar een online calculator en bereken binnen 5 minuten de capaciteit die je nodig hebt.
Verwarmingssystemen en rookgasreinigers en bij industrieel gebruik
Naast de factoren die het benodigde vermogen voor verwarming beïnvloeden, is het ook belangrijk om aandacht te besteden aan de impact van verwarmingssystemen op de luchtkwaliteit en het milieu. Bij sommige verwarmingssystemen, met name die welke fossiele brandstoffen zoals aardgas, olie of steenkool verbranden, komen rookgassen vrij als bijproduct van het verbrandingsproces. Deze rookgassen bevatten vaak schadelijke stoffen zoals zwaveldioxide (SO2), stikstofoxiden (NOx) en fijnstof.
Om de impact van deze schadelijke emissies te verminderen, kan rookgasreiniging of -ontzwavelingsinstallaties worden geïntegreerd in verwarmingssystemen. Deze apparaten zijn ontworpen om rookgassen te behandelen voordat ze worden uitgestoten, wat resulteert in lagere niveaus van vervuilende stoffen in de lucht. Rookgasreinigers kunnen diverse technologieën omvatten, zoals natte scrubbers, katalytische converters en elektrostatische precipitators, afhankelijk van het type vervuilende stoffen dat moet worden verminderd.
Het gebruik van rookgasreinigers draagt bij aan een schonere en gezondere luchtkwaliteit, vooral in dichtbevolkte gebieden waar verwarmingssystemen een aanzienlijke bron van luchtvervuiling kunnen zijn. Deze installaties dragen bij aan het verminderen van de impact van verwarmingssystemen op het milieu en het vermijden van schadelijke gezondheidseffecten die kunnen worden veroorzaakt door blootstelling aan vervuilende stoffen.
Wanneer je de verwarmingsopties voor je ruimte overweegt, is het belangrijk om niet alleen rekening te houden met het benodigde vermogen, maar ook met de milieuaspecten en de mogelijke inzet van rookgasreinigers om de emissies te minimaliseren. Dit zal bijdragen aan zowel comfort als duurzaamheid binnen je woongebied.