Hoeveel dagen heeft een jaar?

Het antwoord lijkt misschien eenvoudig, maar het is ingewikkelder dan je denkt. De lengte van een jaar wordt bepaald door de tijd die de aarde nodig heeft om één volledige baan om de zon te voltooien. Dit betekent dat een jaar 365,24 dagen lang is. Dit getal is echter slechts een gemiddelde. De baan van de aarde is niet volledig constant, wat betekent dat de lengte van een jaar van jaar tot jaar iets kan verschillen.

Hoe wordt een dag bepaald?

De baan van de Aarde wordt beïnvloed door een aantal factoren, waaronder de zwaartekracht van andere planeten, zoals Jupiter. De baan van de aarde verandert ook in de loop van de tijd door de zogenaamde precessie. Precessie wordt veroorzaakt doordat de draaias van de aarde wiebelt als een tol. Dit wiebelen betekent dat de noordpool van de aarde die nu naar Polaris, de Poolster, wijst, over ongeveer 12.000 jaar naar een andere ster zal wijzen. Als gevolg van deze factoren kan de lengte van een jaar van jaar tot jaar wel 0,1 seconde verschillen.

Hoewel dit misschien niet veel lijkt, kan het in de loop van de tijd oplopen. Door deze kleine variaties is de kalender die wij tegenwoordig gebruiken zelfs enigszins onnauwkeurig. Hij houdt geen rekening met het feit dat de baan van de aarde niet perfect constant is. Daardoor wint onze kalender ongeveer 1 dag per 3300 jaar. Dit lijkt misschien niet veel, maar het betekent dat als we slechts 20.000 jaar terug in de tijd gaan, onze kalender ongeveer 6 dagen te laat is!

Dus daar heb je het! De lengte van een jaar is gemiddeld 365,24 dagen, maar kan tot 0,1 seconde afwijken van jaar tot jaar door zaken als precessie en planetaire uitlijning. Onze kalender is ook enigszins onnauwkeurig door deze kleine variaties, en wint ongeveer 1 dag per 3300 jaar.

Andere berichten uit deze categorie

De geschiedenis van feestdecoraties: van vlaggetjes tot gepersonaliseerde slingers

Lees dit artikel

Hoe organiseer je een geslaagd buurtfeest met spelattracties?

Lees dit artikel

De invloed van lokale bedrijven op de gemeenschap: Een kijkje bij MaxiAxi

Lees dit artikel