Het gebruik van mistlampen – wanneer en hoe te gebruiken?

Rijden bij mist en het gebruik van mistlampen kan in het begin lastig zijn om aan te wennen.

Mistlampen zijn speciale lampen op auto’s die zijn ontworpen om beter zicht te bieden bij slechte weersomstandigheden, zoals mist, zware regen, sneeuw of stof. Ze zijn anders dan de reguliere koplampen en mogen alleen in bepaalde situaties worden gebruikt. Zo weet een groot deel van de weggebruikers niet eens waar hun mistlampen zitten. Mistlampen worden gebruikt om door de mist heen te kunnen en kijken en je zo meer zicht op de weg te geven. Ze helpen je niet alleen de weg beter te zien, maar zorgen er ook voor dat andere bestuurders je beter kunnen zien. Als je je mistlampen op de juiste momenten gebruikt, ben je veilig op de weg, maar als je ze op de verkeerde momenten gebruikt, kun je in de problemen komen en zelfs een boete krijgen.

Hoe mistlampen inschakelen

De symbolen die je zoekt om je mistlampen aan te zetten vind je doorgaans in het midden van de stuurhendel. Afhankelijk van het merk en model van je auto, heb je een knop op het dashboard of een schakelaar op de stuurhendel. Als je niet zeker weet waar de mistlampen in jouw auto zitten, kun je de handleiding van jouw auto raadplegen. Bij de meeste auto’s moet je eerst de dimlichten aanzetten voordat je de mistlampen kunt inschakelen.

Wanneer mistlampen gebruiken

Mistlampen moet je gebruiken als je zicht minder dan 100 meter is, ongeveer de lengte van een voetbalveld. Ze mogen ook alleen worden gebruikt als het echt mistig is of als er zware mist hangt, want de lichten zijn erg fel en kunnen andere bestuurders verblinden als ze verkeerd gebruikt worden. Daarnaast is het zo dat als je je mistlampen op het verkeerde moment gebruikt, je ook een boete kunt krijgen.

Mistachterlichten

In tegenstelling tot mistlampen voor, die geel of wit licht uitstralen, zijn mistlampen achter rood en worden ze gebruikt om je positie op de weg aan te geven aan andere bestuurders achter je. Bij mistig weer gebeuren er vaak ongelukken op de weg, omdat het vaak moeilijk is om te zien of er auto’s op de weg rijden of stilstaan. Daarom is het ook belangrijk om bij mist een grotere remafstand te houden tussen jou en andere auto’s.

Andere berichten uit deze categorie

Tips voor sporten in het buitenland

Lees dit artikel

Waarom een militaire zaklamp een essentieel hulpmiddel is voor outdoor avonturiers

Lees dit artikel

5 voordelen van een verblijf in een 5-sterrenhotel

Lees dit artikel