Heb je rusteloze benen? Vitaminetekort kan de oorzaak zijn

Je kent dat gevoel wel. Je ligt in bed, probeert in slaap te vallen, en plotseling beginnen je benen te tintelen en ongemakkelijk aan te voelen. Je probeert ze te bewegen om het gevoel kwijt te raken, maar het wordt alleen maar erger. Welkom in de wereld van het rustelozebenensyndroom (RBS of RLS in het Engels).

Rustelozebenensyndroom is een aandoening die een sterke drang veroorzaakt om de benen te bewegen. Deze drang gaat vaak gepaard met een onaangenaam gevoel in de benen, zoals een kruipend, trekkend of jeukend gevoel. RBS kan het moeilijk maken om in slaap te vallen en te blijven, wat overdag tot vermoeidheid kan leiden.

Interessant genoeg heeft onderzoek aangetoond dat een vitaminetekort een rol kan spelen bij rustelozebenensyndroom. In deze blogpost gaan we dieper in op het verband tussen RLS en vitaminetekort, en vertellen we enkele behandelingsmogelijkheden.

Het verband tussen Rustelozebenensyndroom en vitaminegebrek

Er zijn een paar verschillende theorieën over hoe een vitaminetekort kan bijdragen aan RLS. Eén theorie is dat een vitaminetekort leidt tot een onbalans in het dopamineniveau in de hersenen. Dopamine is een neurotransmitter die een rol speelt bij spierbewegingen en ook betrokken is bij het plezier- en beloningssysteem in de hersenen. Lage dopaminegehaltes worden in verband gebracht met RBS.

Een tweede theorie is dat een ijzertekort een factor kan zijn bij RBS. IJzer is nodig voor de aanmaak van dopamine. Een laag ijzergehalte wordt in verband gebracht met zowel een verlaagd dopamineniveau als RBS-symptomen

Een derde theorie is dat tekorten aan andere voedingsstoffen, zoals magnesium of foliumzuur, kunnen bijdragen aan RBS-symptomen. Er is echter meer onderzoek nodig om een verband tussen deze tekorten en RBS te bevestigen

Als je te maken hebt met het rusteloze benen syndroom, ben je niet alleen – naar schatting heeft ongeveer 10% rustelozebeensyndroom. En hoewel er geen genezing voor deze aandoening bestaat, zijn er wel behandelingen die kunnen helpen de symptomen te verminderen en de kwaliteit van leven te verbeteren. Vermoed je dat je RBS hebt, praat dan met je arts. Hij kan uitzoeken of het een vitaminetekort of een andere onderliggende aandoening de oorzaak is voor rustelozebeensyndroom. Daarnaast is de arts een aangelegen persoon om te helpen met het opstellen van een behandelpland die bij het beste bij je past.

Andere berichten uit deze categorie