Btw aangifte doen als ondernemer: wij helpen je op weg

Ben je een ondernemer die aan de slag wil met de btw-aangifte? Dan is deze blogpost iets voor jou! Hier geven we een kort overzicht van wat btw is en hoe je als ondernemer btw-aangifte (omzetbelasting) doet.

Wat is de btw aangifte?

Btw, of belasting over de toegevoegde waarde, is een soort verbruiksbelasting op goederen en diensten. De consument betaalt deze belasting aan de ondernemer wanneer ze een product aanschaffen of een dienst afnemen. De ondernemer moet de btw vervolgens afdragen aan de belasting. Over het algemeen dragen alle ondernemers btw. Er zijn echter een aantal uitzonderingen, bijvoorbeeld voor kleine ondernemers. Later in dit artikel vertellen we meer over de uitzonderingen. Jij als ondernemer moet dus de administratie goed bijhouden zodat je aan je btw plicht kan voldoen. De aangifte moet elk kwartaal worden ingediend. Doe je dit niet, dan krijg je een boete van de overheid. De btw aangifte ondernemers is tevens maandelijks te doen. Voor exporterende partijen of grote ondernemingen is het gunstig om de btw maandelijks af te dragen.

Hoe dien je de btw-aangifte in?

De eerste stap bij het indienen van je btw-aangifte is het verzamelen van alle benodigde documentatie. Dit omvat facturen voor alle verkopen die je hebt gedaan en bonnetjes voor alle uitgaven die je hebt gedaan. Zodra je al deze documentatie hebt, moet je je totale omzet en de totale uitgaven berekenen.

Vervolgens moet je je btw-schuld bepalen. Dit wordt berekend door de totale uitgaven af te trekken van de totale omzet. Als het resultaat positief is, ben je geld verschuldigd aan de overheid; als het resultaat negatief is, heb je recht op een terugbetaling door de overheid, omdat je dus te veel btw hebt afgedragen in dit tijdsvlak.

Welke kosten kun je aftrekken?

  • Zakelijke kosten (brandstof, eten & drinken, huur, verzekeringen etc.)
  • Inkopen (voorraden, benodigdheden die je nodig hebt voor je werk)
  • Investeringen

Zodra je je btw-schuld hebt berekend, moet je een btw-aangifteformulier invullen en indienen bij de belastingdienst. De deadline voor het indienen van je btw-aangifte per kwartaal is altijd de eerstvolgende maand.

Geen omzet gedraaid? Toch btw aangifte doen

In de startfase van je onderneming komt het weleens voor dat je geen omzet draait. Je vraagt jezelf misschien af of je wel een btw-aangifte moet indienen bij de belastingdienst. Het antwoord op deze vraag is, ja. Iedere btw-plichtige moet een btw-aangifte doen, ook als je geen omzet draait. Zo voorkom je dus een boete.

Bij het indienen van de aangifte vul je in dat je nul euro omzet hebt gedraaid in het afgelopen kwartaal. Hierover hoef je dus nul euro btw af te dragen.

Kleine ondernemersregeling (KOR)

Ben je een kleine ondernemer en heb je helemaal geen zin in het bovenstaande btw verhaal? Wellicht is de kleine ondernemersregeling wel iets voor jou. Deze regeling is in het leven geroepen om kleine ondernemers tegemoet te komen en als je aan de voorwaarden voldoet, hoef je geen btw af te dragen. Deze vrijstelling van omzetbelasting kan als je niet meer dan €20.000 euro omzet maakt in het kalenderjaar.

Op de facturen die je verstuurt, zet je niet meer de btw. Aangezien je geen btw-aangifte meer hoeft te doen, kun je geen btw terugvragen van investeringen, inkopen en zakelijke kosten die je maakt.

Andere berichten uit deze categorie

Waardeer je relaties met een uniek relatiegeschenk

Lees dit artikel

Jouw wagenparkbeheer niet efficiënt? Ontdek de 5 meest voorkomende redenen.

Lees dit artikel

Waarom een koelcel huren de slimme keuze is voor je bedrijf

Lees dit artikel