Bakplaat schoonmaken van je oven: 6 verschillende manieren

Niemand houdt van het schoonmaken van de oven, maar het is een noodzakelijk kwaad als je je keuken in goede staat wilt houden. Er zijn een paar verschillende manieren waarop je je bakplaat kunt schoonmaken, en we gaan er vandaag zes doornemen. Of je nu op zoek bent naar een snelle oplossing of iets grondiger, er is hier een optie voor jou. Dus laten we beginnen!

De zelfreinigingscyclus van je oven

Niet veel mensen weten dit, maar de zelfreinigingscyclus van de oven is eigenlijk de meest effectieve manier om een bakplaat schoon te maken. Helaas kan het ook de duurste methode zijn. Dat komt omdat alleen al het activeren ervan veel energie verbruikt en overtollige warmte creëert waardoor je elektriciteitsrekening de pan uit rijst. Natuurlijk kun je altijd kiezen voor meer economische reinigingsoplossingen, maar als je een bakplaat wil die langer goed en hygiënisch blijft, is de zelfreinigingscyclus van de oven een geweldige manier.

Bakplaat schoonmaken met een mengsel van afwasmiddel en water

Een bakplaat schoonmaken met afwasmiddel en water lijkt misschien een eenvoudig proces, maar het is eigenlijk niet zo effectief of tijdsefficiënt in vergelijking met andere methoden. Dit mengsel van zeep en water doet er veel langer over om het vet en de resten op de bakplaat weg te schrobben dan een andere aanpak, dus het gebruik van andere oplossingen kan je tijd besparen. Of het nu baking soda of azijn in combinatie met warm water is, gespecialiseerde schoonmaakmiddelen voor bakplaten, of een andere methode, er zijn meerdere manieren om de hardnekkigste rommel op je bakplaat aan te pakken die efficiënter zijn dan afwasmiddel en water.

Bakplaat schoonmaken met baking soda

Baking soda is een van de meest veelzijdige en nuttige schoonmaakmiddelen die er zijn. Niet alleen heeft het talloze toepassingen in je dagelijks leven, maar het is ook een geweldige manier om snel een bakplaat schoon te maken! Baking soda is veilig voor gebruik op allerlei oppervlakken, van roestvrij staal tot anti-aanbakoppervlakken, dus je kunt het zonder zorgen gebruiken. Bovendien breekt het vet en vuil af zonder agressieve chemicaliën of schuurborstels. Strooi het gewoon over je bakplaat en laat de zuiveringszout zijn werk doen. Niet meer worstelen met hardnekkige aangebrande stukjes – probeer baking soda eens en je zult versteld staan hoe gemakkelijk je je bakplaat schoon krijgt!

Gebruik azijn om je bakplaat schoon te maken

Azijn is een van de oudste en meest effectieve natuurlijke schoonmaakmiddelen die er zijn, en het is perfect om je bakplaat brandschoon te krijgen. Je hoeft niet naar de winkel te rennen voor een gespecialiseerd schoonmaakmiddel; pak gewoon wat azijn uit de voorraadkast en ga aan de slag. Je hoeft alleen maar wat op een vochtige doek of keukendoek te gieten, de bakplaat ermee schoon te schrobben en af te spoelen met warm water als je klaar bent. Bij zorgvuldig gebruik kan azijn een ongelooflijk handig hulpmiddel zijn om je geliefde bakplaat brandschoon te houden.

Schoonmaken met citroensap

Citroensap is een geweldig middel om je bakplaat schoon te maken. Het is een natuurlijke reiniger, dus je hebt geen last van agressieve chemische resten achteraf, en het is ook zeer effectief. Je hebt ook niet veel nodig – een paar eetlepels in warm water is voldoende. Je kunt ook andere citrusvruchten gebruiken, zoals limoenen of sinaasappels, als je een beetje extra pit wilt. Wil je de bakplaat de ultieme schoonmaakbeurt geven die hem opnieuw doet glanzen, kies voor citroen en begin met schrobben!

Laatste redmiddel bakplaat schoonmaken: commerciële ovenreiniger

Lukt het reinigen van de bakplaat niet eenvoudig met water, zeep of andere natuurlijke reinigingsmiddelen, dan is er een andere oplossing; commerciële ontreiniger. Ovenreiniger moet echter een laatste redmiddel zijn. Het is niet alleen duurder dan andere methoden, maar het kan ook behoorlijk milieubelastend zijn en mag alleen in extreme gevallen worden gebruikt. Zeep, water en een schuurmiddel zijn altijd de beste manier om uw bakplaat spik en span te houden!

Andere berichten uit deze categorie

De 4 valkuilen bij het kopen van nieuwe meubels

Lees dit artikel

De fijne kneepjes van woningwaardering: van taxatie tot WOZ-waarde uitgelegd

Lees dit artikel

Stapsgewijze handleiding: Hoe slijp je een mes op een slijpsteen

Lees dit artikel