USB-C opladers: veelgestelde basisvragen

Er zijn enkele verschillen tussen USB-C en andere USB-poorten, laten we de details bekijken van gebruiksvriendelijkheid, dataprestaties en meer.

Hoe verschilt USB-C van andere USB-poorten?

Gebruiksvriendelijkheid

Heeft een omkeerbare connector vorm: De USB-C connector werkt ongeacht hoe je hem aansluit. Dus niet meer de connector omdraaien om de juiste oriëntatie te vinden.

Universaliteit

Alle apparaten gebruiken deze USB-connector vorm, van smartphones tot laptops en besturingssystemen zoals Windows, iOS, Google, enz. Dit is een totale game-changer, omdat je niet meerdere USB-kabels voor verschillende apparaten hoeft te bewaren. De opmerkelijke uitzondering is natuurlijk de iPhone-serie waarbij je een iPhone oplader nodig hebt met USB-C en Lightning.

Prestaties

  • Snelheid: Zowel USB4 als Thunderbolt 4 kunnen gegevens overdragen met snelheden van 40 gigabit per seconde. Ze maken beide gebruik van de USB-C connector. Bovendien werden zowel Thunderbolt 4 als USB4 geïntroduceerd met Intel’s 11e generatie “Tiger Lake” Core-processoren.
    4K Ultra HD-ondersteuning: USB-C kabels kunnen op indrukwekkende wijze vier keer de resolutie van de standaard high definition leveren. Dit betekent dat ze de mogelijkheid hebben om 4K-videoresolutie te leveren aan USB-C en HDMI-schermen.
  • Vermogen: Voorheen bood de USB 2.0 slechts 2,5 watt vermogen, wat betekende dat je alleen je telefoon of tablet kon opladen. USB-C aan de andere kant, dankzij de USB PD-specificatie verhoogt het vermogen tot 100 watt. Met deze hoeveelheid stroom kun je bijna alles van stroom voorzien, van hoge resolutie monitoren tot zelfs sommige printers.

Bovendien is het bidirectioneel. Een apparaat kan dus zowel stroom ontvangen als versturen. Bovendien kan deze stroomoverdracht en gegevensoverdracht tegelijkertijd plaatsvinden.

USB-C is een blijvertje

USB-C heeft zoveel steun gekregen in de industrie dat het een zeer breed geaccepteerde standaard is. Dit geeft het een voorsprong op bestaande USB-verbindingen omdat alles wat het belooft kan worden toegepast op alle soorten apparaten. USB-C is zelfs zo ver gegaan dat het de 3,5 mm audio-aansluiting in veel apparaten heeft vervangen.

Welke USB-C lader moet ik gebruiken?

Er zijn een aantal verschillende apparaten die gebruik maken van USB-C poorten, of ze nu de USB 3.1 of de Thunderbolt standaard gebruiken. Hier is een overzicht van een aantal van de apparaten die de USB-C gebruiken.

Computers

Moderne desktops en laptops maken allemaal gebruik van USB-C poorten, zodat ze met verschillende randapparatuur kunnen werken. Toch functioneren niet alle USB-C poorten in computers op dezelfde manier. Sommige laptops gebruiken USB-C alleen voor opladen, terwijl andere laptops het gebruiken voor opladen en gegevensoverdracht.

Bovendien gebruiken de meeste dunne laptops USB-C voor aansluiting op beeldschermen naast gegevensoverdracht en opladen. De belangrijkste reden is dat oude video-interfaces zoals HDMI veel groter zijn en dus niet passen in het ontwerp van een dunne laptop. Er zijn nieuwe USB-standaarden die het opladen van zware professionele computers in de toekomst mogelijk maken.

Mobiele apparaten

Mobiele apparaten zoals smartphones en tablets zijn een belangrijke categorie apparaten met USB-C poorten. De meeste moderne smartphones hebben een USB-C poort voor opladen en gegevensoverdracht, behalve de iPhone natuurlijk.

Voor mobiele apparaten geldt echter dat niet al hun poorten video-uitvoer ondersteunen.

Computers en mobiele apparaten zijn de belangrijkste spelers als het gaat om USB-C. Niettemin kan alles wat een USB-A of Micro USB gebruikt uiteindelijk een USB-C poort krijgen.

Apparaten zoals luidsprekers, draadloze toetsenborden en muizen, smart home-apparaten, Nintendo Switch, draadloze hoofdtelefoons enz. hebben al USB-C-poorten of zullen die in de toekomst krijgen.

Zoals verwacht worden USB-C-poorten steeds populairder in opslagapparaten om hun snelle gegevensoverdrachtsnelheden te benutten.

Hoe laad ik mijn telefoon snel op als ik haast heb?

Je krijgt niet altijd genoeg tijd om je telefoon op te laden. Daarom geven we je hieronder enkele tips die van pas komen als je haast hebt.

  • Zet je telefoon uit tijdens het opladen
  • Zet de vliegtuigmodus aan
  • Gebruik USB-C laders met een hoger vermogen
  • Houd je telefoon koel tijdens het opladen
  • Laad onderweg op

De laatste optie is de beste back-up, daarom is het een goed idee om een powerbank aan te schaffen. Het zal van pas komen als je niet dicht bij een stopcontact bent. Je kunt kiezen uit een groot aantal powerbanks. Ze zijn er ook in compacte maten, even groot of kleiner dan je smartphone om ruimte te besparen.

Andere berichten uit deze categorie

Wees je bewust van de waarde van een gouden netwerk

Lees dit artikel

De eindeloze mogelijkheden op het gebied van telefoonabonnementen

Lees dit artikel

5 tips in de hulp tegen cybercrime

Lees dit artikel