Als je ooit in Zweden bent geweest, heb je misschien gemerkt dat Surstromming een populair gerecht is. Deze gefermenteerde haring is een traditioneel Zweeds gerecht en het is ook een van de meest controversiële gerechten ter wereld. Of je het nu leuk vindt of niet, het valt niet te ontkennen dat Surstromming een verworven smaak is. In deze blogpost gaan we dieper in op dit prikkelende gerecht en ontdekken we wat het zo bijzonder (en stinkend!) maakt.
Wat is Surstromming?
Surstromming is een soort gefermenteerde haring. Het wordt gemaakt door haring te strippen en te zouten en vervolgens in blikken te doen met een beetje tarwezemelen. De blikken worden dan verzegeld en laten ze enkele maanden gisten. Gedurende deze tijd blijft de vis enzymen afgeven die de eiwitten afbreken, waardoor Surstromming zijn karakteristieke scherpe geur krijgt
Wanneer de fermentatieperiode voorbij is, worden de blikken geopend en is de vis klaar om gegeten te worden. Surstromming wordt meestal geserveerd met dun brood, aardappelblokjes en zure room. Het kan ook rechtstreeks uit het blik worden gegeten (als je moedig genoeg bent!)
Waarom stinkt Surstromming zo?
Zoals we al eerder zeiden, krijgt Surstromming zijn kenmerkende geur van het fermentatieproces. Dit proces creëert verbindingen zoals ammoniak, waterstofsulfide en methylmercaptaan, die allemaal verantwoordelijk zijn voor die duidelijke “gefermenteerde” geur. Surstromming is zelfs zo stinkend dat het in Zweden illegaal is om een blikje te openen in het openbaar vervoer!
Ondanks de oogstrelende geur is Surstromming in Zweden een delicatesse. Het wordt meestal in de zomermaanden gegeten, wanneer het het verst is, maar je kunt het het hele jaar door in winkels vinden. Als je je avontuurlijk voelt en deze gefermenteerde vis zelf wilt proberen, kun je hem online of op speciale Scandinavische markten vinden. Zorg er wel voor dat je hem buiten opent – je neus (en je huisgenoten) zullen je dankbaar zijn!
Surstromming is misschien niet ieders kopje thee (letterlijk), maar het valt niet te ontkennen dat dit gefermenteerde haringgerecht zijn plaats in de Zweedse cultuur heeft verdiend. Voel je je moedig genoeg om het zelf eens te proberen, open het blikje zeker buiten – geloof ons, je bent ons later dankbaar.