Ongeluk op het werk? Zo kun je letselschade claimen

Een ongeluk zit in een klein hoekje zo ook op de werkvloer. Helaas kan een arbeidsongeval leiden tot letsel en gevolgschade, waardoor je misschien tijdelijk of zelfs permanent niet kunt werken. Gelukkig hebben werknemers in Nederland recht op compensatie bij letselschade. In dit artikel vertellen we je meer over de verschillende soorten letselschade en hoe je letselschade kunt claimen. Zo kun jij, als werknemer, de juiste stappen zetten om je letselschade te claimen en de juiste vergoeding ontvangen.

Wat is letselschade?

Letselschade is de fysieke, psychische of materiële schade die je als slachtoffer ondervindt door een ongeval. Dit kan bijvoorbeeld ontstaan na een ongeluk op het werk, maar ook na een verkeersongeval of een medische fout.

Letselschade kan leiden tot lichamelijke klachten zoals een gebroken arm, nek- of rugletsel, maar ook tot psychische klachten zoals een PTSS of een depressie. Naast de directe schade ontstaan vaak kosten, bijvoorbeeld voor medische behandelingen, huishoudelijke hulp, of verlies van inkomen. Letselschade kan daarom flinke financiële gevolgen hebben.

Oorzaken letselschade

Zoals hierboven in het kort benoemd, zijn er verschillende oorzaken ten grondslag voor letselschade. Sommige oorzaken zijn redelijk voor de hand liggend, zoals in het geval van een ongeval op het werk wat resulteert in fysiek letselschade. Aan de andere kant ontstaat letselschade ook door minder voor de hand liggende oorzaken. Denk bijvoorbeeld aan langdurig werken met bepaalde stoffen, werken in een lawaaierige omgeving of continue trillingen leiden geregeld tot letselschade.

Stappenplan voor het claimen van letselschade

Het proces van het claimen van letselschade kan complex zijn en daarom is het belangrijk om een goed stappenplan te hebben. Hieronder volgt een overzicht van de belangrijkste stappen die je moet doorlopen om succesvol letselschade te claimen na een arbeidsongeval:

  1. Meld het ongeval bij de werkgever en laat het registreren.
  2. Verzamel bewijsmateriaal, zoals getuigenverklaringen, medische rapporten, foto’s en video’s van het ongeval en de schade.
  3. Schakel een letselschade-expert in om je te adviseren en te ondersteunen bij het claimen van letselschade.
  4. Stuur een aansprakelijkstelling naar de werkgever of diens verzekeraar.
  5. Stel een schadeberekening op met daarin alle kosten en gemiste inkomsten als gevolg van het ongeval.
  6. Onderhandel met de tegenpartij over de hoogte van de vergoeding en probeer tot een schikking te komen.
  7. Indien nodig, start een gerechtelijke procedure om de vergoeding te claimen.

Het is belangrijk om te benadrukken dat het claimen van letselschade tijd kost en soms gepaard gaat met emoties en stress. Het is daarom verstandig om tijdig hulp in te schakelen van een deskundige letselschade-expert, zoals de letseladvocaten van Flyct, die je kunnen adviseren en ondersteunen bij het gehele proces.

Andere berichten uit deze categorie

Waardeer je relaties met een uniek relatiegeschenk

Lees dit artikel

Jouw wagenparkbeheer niet efficiënt? Ontdek de 5 meest voorkomende redenen.

Lees dit artikel

Waarom een koelcel huren de slimme keuze is voor je bedrijf

Lees dit artikel