Last van schimmel of het plafond? Zo verwijdert u het!

Schimmel kan op verschillende manieren op een plafond zichtbaar zijn. In de meeste gevallen heeft de schimmel een zwarte kleur, maar kan ook wit, geel, roze of groen van kleur zijn. Schimmels ontwikkelen zich op vochtige plaatsen, veroorzaakt door een te hoge luchtvochtigheid omdat vocht door het plafond slaat, er sprake is van lekkage of via scheuren in de muur. In slecht geventileerde woningen krijgen schimmels de kans zich te ontwikkelen. Schimmel kunnen gezondheidsschade veroorzaken, geven het plafond een lelijk uiterlijk en tasten materiaal aan. Reden genoeg om deze schimmels te bestrijden.

Oorzaak plafond schimmel aanpakken

Plafond schimmel of schimmel van muur verwijderen begint met het aanpakken van de oorzaak. Doe je dit niet, dan zal de schimmel na enige tijd weer terugkomen. Ventileren is hierbij het toverwoord. In een goed geventileerde ruimte blijft de lucht droog en krijgen schimmels geen kans om zich te ontwikkelen. In badkamers geeft nieuw geïnstalleerde mechanische ventilatie direct een uitstekend resultaat. In vochtige kelders of ruimtes geven vochtvreters een positief effect op de luchtvochtigheid. Is er sprake van lekkage, richt je dan eerst op de oorzaak van de lekkage. Doorslag, waarbij vocht via de buitenmuur in het huis komt, is te voorkomen door de buitenmuur te impregneren, waardoor vocht geen kans krijgt om de binnenmuur te bereiken.

Hoe plafond schimmel verwijderen

Plafond schimmel verwijderen? Hiervoor zijn twee methodes geschikt. In de bouwmarkt zijn speciale reinigingsmiddelen te koop in een handige flacon met spuitmechanisme. Spuit het middel over de schimmel en lees op de verpakking hoe lang je het middel laat intrekken. Is de schimmel hardnekkig, dan herhaal je de behandeling als het plafond weer droog is. Een alternatief zijn eenvoudige huishoudmiddelen zoals chloor, soda en azijn. Deze middelen werken vooral goed op kleine plekjes schimmel. Gebruik voor schimmel van muur verwijderen dezelfde methode. Verwijder schimmel nooit met een droge borstel omdat de sporen zich dan juist verspreiden en de schimmel om meer plekken zal opkomen.

Professionele hulp inschakelen

Is de schimmel te ver gevorderd, of komt de schimmel toch steeds terug, dan is het raadzaam om een professioneel bedrijf in te schakelen, gericht op het bestrijden van schimmels. Bovendien hebben ze kennis over het ontstaan van schimmels en zoeken ze gericht naar de beste oplossing voor ieder schimmelprobleem. Deze bedrijven impregneren muren, plaatsen een ventilatiesysteem of injecteren de spouwmuur, waardoor de schimmel geen kans meer krijgt. Natuurlijk liggen de kosten hoger dan een schimmelmiddel uit de bouwmarkt, maar omdat het probleem definitief is opgelost geeft het direct veel extra woongenot.

Andere berichten uit deze categorie

De 4 valkuilen bij het kopen van nieuwe meubels

Lees dit artikel

Heb jij last van kalknagels? Wij geven jou 5 tips

Lees dit artikel

De fijne kneepjes van woningwaardering: van taxatie tot WOZ-waarde uitgelegd

Lees dit artikel