Keramisch of een teflon pan: wat is het verschil

We hebben het verschil tussen keramisch kookgerei en teflon pannen voor je op een rij gezet, zodat je kunt kiezen wat het beste bij je past.

Bij het winkelen voor pannen en ovenschalen kom je waarschijnlijk een breed scala aan materiaal opties tegen. De markt is verzadigd met verschillende opties van metaal, keramiek, gietijzer en anti aanbaklagen, die allerlei kook resultaten beloven. Het kan een hele klus zijn om deze beloften tot op de bodem uit te zoeken, vooral als je op zoek bent naar kookgerei dat jaren meegaat.

Twee veel gebruikte (en vaak verwarde) materialen die zorgen voor een antiaanbaklaag in pannen zijn keramiek en teflon. Dus wat is het verschil eigenlijk? En zijn het veilige oppervlakken om op te koken?

Wat is teflon?

Teflon is de merknaam voor een niet-reactief, niet-klevend materiaal dat in de jaren dertig van de vorige eeuw werd ontdekt en polytetrafluorethyleen of kortweg PTFE wordt genoemd. Het merk Dupont, dat voor het eerst begon met het gebruik van PTFE op kookgerei vanwege de anti aanbak eigenschappen, bedacht de term Teflon. Net zoals Kleenex voor tissues of Heinz voor ketchup, is het uitgegroeid tot een vertegenwoordiger van PTFE voor het publiek.

Vroeger kon Teflon-kookgerei sporen bevatten van een giftige chemische stof, Perfluoroctaanzuur (PFOA) genaamd, die tijdens het fabricageproces zou verbranden. Na in verband te zijn gebracht met ziekten zoals schildklieraandoeningen, sommige vormen van kanker en chronische nierziekte in de jaren 2010, hebben fabrikanten van PTFE het gebruik van PFOA in kookgerei met anti aanbaklaag geëlimineerd en verboden.

Kookgerei met PTFE-coating (inclusief het merk Teflon) is nu een volkomen veilige antiaanbaklaag en gemakkelijk schoon te maken optie voor gebruik in de keuken.

Wat is keramisch?

Enigszins misleidend door de naam, is een keramische pan niet echt gemaakt van keramiek (zoals oven aardewerk), maar eerder van metaal bedekt met een antiaanbaklaag. Keramisch kookgerei dankt zijn antiaanbak eigenschappen aan een siliconen coating genaamd Sol-Gel. Bij verhitting geeft Sol-Gel een laag siliconenolie af die niet zichtbaar is voor het blote oog, en het bedekt de pan om een ​​antiaanbaklaag te creëren waar voedsel gemakkelijk rond kan glijden. Keramiek is gemakkelijk met de hand te verwijderen – de voorkeursmethode, omdat afwassen de antiaanbaklaag snel kan aantasten.

Terwijl het oppervlak van een keramische pan met antiaanbaklaag gemakkelijk voedsel loslaat bij het eerste gebruik, heeft keramisch kookgerei de neiging sneller af te breken dan Teflon, omdat Sol-Gel-siliconenolie zichzelf opoffert. Na verloop van tijd zal de Sol-Gel volledig slijten, waardoor je een antiaanbakpan niet langer antiaanbak is.
Hoe worden deze coatings aangebracht?
Of je nu geïnteresseerd bent in een Teflon-pan of keramische koekenpan met antiaanbaklaag, het verschil tussen beide is het type coating en hoe lang de coating wordt uitgehard in extreme hitte.

Beide soorten kookgerei worden eerst voorzien van een griplaag om de coating aan de pan te laten hechten. Daarna wordt Teflon gecoat in PTFE, terwijl keramisch kookgerei wordt gecoat in Sol-Gel. PTFE-gecoat kookgerei wordt vervolgens uitgehard.

Wat is beter?

Dus, welke pan moet je kopen: keramiek of teflon? Het antwoord is niet zo duidelijk als je zou denken. Hoewel keramisch kookgerei zijn leven begint als zeer antiaanbaklaag, is het bij algemeen gebruik geneigd zijn antiaanbak eigenschappen te verliezen, waarbij het zijn anti aanbak eigenschappen vaak binnen een jaar of twee volledig verliest.

Aan de andere kant is kookgerei met het Teflon-merk misschien bestand tegen maaltijd na maaltijd, maar andere merken hebben het gebruik van PTFE-coating beter bereikt voor een betrouwbaardere kookervaring. De BergHOFF pannen bevatten een PFOA-vrije antiaanbaklaag en gaan zeer lang mee.

BergHOFF is een internationaal merk dat moderne keukenontwerpen ontwikkeld, produceert en verkoopt die een extra touch geven aan uw dagelijkse kookervaring. De producten van BergHOFF worden aanbevolen en beloond voor hun esthetiek en gebruiksvriendelijkheid, de waarden die ze mogelijk maken zijn passie voor koken en aandacht voor detail. BergHOFF is een merk dat via een wereldwijd netwerk design en innovatie naar elke keuken brengt.

Andere berichten uit deze categorie

Heb jij last van kalknagels? Wij geven jou 5 tips

Lees dit artikel

Stapsgewijze handleiding: Hoe slijp je een mes op een slijpsteen

Lees dit artikel

Last van schimmel of het plafond? Zo verwijdert u het!

Lees dit artikel