Gezond afvallen? Met deze 8 tips gaat het lukken!

Wil je afslanken voor aankomende zomer? Of heb je het goede voornemen om in het nieuwe jaar een paar kilo’s te verliezen? Wat je reden ook is, er zijn een paar belangrijke zaken die je in gedachte moet houden om ervoor te zorgen dat je op een gezonde manier afvalt. Lees snel verder om erachter te komen wat onze tips zijn om op een gezonde manier af te vallen.

#1 Stel realistische doelen

De eerste stap naar afvallen is het stellen van realistische doelen. Leg je de lat te hoog dan is de kans groot dat je ontmoedigd raakt gedurende het proces en opgeeft. Maar stel je kleine haalbare doelen, dan is de kans groter dat je aan je plan houdt en resultaat boekt. Een goede regel is om niet te snel af te willen vallen in een korte periode. Een goede vuistregel waaraan je kunt houden is maximaal 0,5 kg per week.

#2 Slaap voldoende

Je beseft het misschien niet maar voldoende slaap is cruciaal voor gewichtsverlies. Als je niet genoeg slaapt produceert je lichaam meer van het hormoon ghreline. Ghreline staat bekend als het “hongerhormoon” omdat het je eetlust vergroot. Dus als je wilt afvallen, zorg dan voor voldoende nachtrust.

#3 Zorg voor voldoende lichaamsbeweging

We weten allemaal dat voldoende bewegen onderdeel is van een gezonde levensstijl. Het helpt je om op een gezonde manier gewicht te verliezen, maar ook het risico op chronische ziektes zoals hartaandoeningen, beroertes en diabetes verlagen. Daarnaast blijkt lichaamsbeweging de geestelijk gezondheid te verbeteren, het energieniveau te verhogen en een betere slaap te bevorderen. Wil je gezond afvallen? Streef naar minstens 30 minuten matige activiteit per dag en sport twee keer per week, bijvoorbeeld middels een combinatie van cardio- en krachttraining.

#4 Beheers het stressniveau

Wanneer je veel stress ervaart, kan het leiden tot gewichtstoename doordat het ongezonde eetgewoonten bevordert en de hormonen verstoort die de eetlust en stofwisseling regelen. Bij gezond afvallen is het dus belangrijk om je stressniveau onder controle te houden. Eventueel zou je ontspanningstechnieken in je dagelijkse routine kunnen opnemen om aan je stress levels te werken.

#5 Eet langzaam en bedachtzaam

Gedachteloos eten is een van de grootste obstakels voor gewichtsverlies. Als we eten zonder er aandacht aan te besteden, hebben we de neiging om meer te eten dan nodig. Het volle gevoel krijg je namelijk pas na 20 minuten. De volgende keer dat je gaat zitten voor een maaltijd, neem de tijd en geniet van elke hap.

#6 Drink voldoende water

Het is geen geheim dat veel water drinken helpt bij het afvallen. Water is immers essentieel voor de algehele gezondheid en het welzijn. Bij het drinken van voldoende water vermijd je sowieso calorieën die je zou innemen bij het nuttigen van een ander drankje. Daarnaast helpt water de eetlust te onderdrukken waardoor je minder snel geneigd bent veel te eten.

Weet je nog dat we het hadden over het beheersen van je stressniveaus om zo af te vallen? Water vermindert stress en vermoeidheid, wat je helpt om aan je dieet te houden. De kilo’s ben je zo kwijt met afvallen door water te drinken. Echter moet je wel de suikervrije drankjes laten staan, deze werken in sommige gevallen averechts.

#7 Vermijd bewerkte voedingsmiddelen

Bewerkt voedsel zit vol met ongezonde ingrediënten die je gewichtsverlies saboteren. In de supermarkt kies je niet meer voor de kant en klare maaltijd, maar voor verse groenten, fruit, magere eiwitten en volle granen. Je lichaam zal je er dankbaar voor zijn.

#8 Eet meer eiwitten

Veel mensen denken dat de sleutel tot gewichtsverlies ligt in minder eten. Dit is echter niet waar en in feite kun je gezonder afvallen wanneer je juist meer eiwitten eet. Eiwit geeft je langer een vol gevoel en voorziet je lichaam van de bouwstenen die het nodig heeft om spieren op te bouwen. Probeer bij elke maaltijd of tussendoortje eiwitten te eten. Kies hierbij voor magere eiwitbronnen zoals kip, vis, peulvruchten of eieren. Een eiwitshake mag ook bijvoorbeeld na het sporten. Dit mag echter geen vervanger voor je maaltijd zijn.

Andere berichten uit deze categorie

Heb jij last van kalknagels? Wij geven jou 5 tips

Lees dit artikel

Last van schimmel of het plafond? Zo verwijdert u het!

Lees dit artikel

Tips voor sporten in het buitenland

Lees dit artikel